FI EN SE RU
image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc

Arjen paratiiseja on ensimmäinen näyttely (katso kuvat yllä) paraikaa työstämästäni kuvasarjasta "Terraario". Kyseisessä projektissa tutkin ihmistä osana suomalaista maisemaa.

Taiteellisia ja dokumentaarisia elementtejä sekä vaativia valaisutekniikoita yhdistelemällä olen luonut maisemia, joihin katsoja voi upota pidemmäksikin aikaa. Lähtökohtani oli aluksi pelkkä visuaalisuus, mutta työskennellessäni sarjan parissa huomasin yhdistäviä tekijöitä kuvaamissani henkilöissä. Olen pysäyttänyt kaduilla kuviini ihmisiä, joista on sinä hetkenä välittynyt jokin positiivinen energia; itsevarmuus, lähimmäisenrakkaus tai vaikkapa kyky hymyillä tuntemattomille ihmisille.

Työskentelymetodini on siitä erikoinen, että kameran takana piilottelemisen sijaan olen jatkuvassa kontaktissa kuvattavieni kanssa. Kuvat ovat siis valokuvattu käydessämme keskustelua, ja monet niistä voivat yksinkertaisesti esittää hetken pysähdyksiä ajattelussa kesken lauseen.

Näyttelyssä tulen paljastamaan multimediateoksella kuinka kuvat todellisuudessa ovat muotoutuneet. Multimedian tuotannossa on tukenut valokuvaaja Kari Kuukka.

Työtä riittää kuvasarjan parissa vielä ainakin kahdeksi vuodeksi. Tavoitteeni on luoda laaja kuvasto nykypäivän suomalaisuudesta. Valokuvauksen historiasta tutun valokuvaaja I. K. Inhan tapaan ohjaan kameran itseäni kiehtovaan suuntaan ja annan tapahtumien tulla luokseni. Valmistuessaan projektista syntyy näyttelynä nähtävän kokonaisuuden lisäksi valokuvakirja.

Julius Koivistoinen
Helsingissä 25.2.2013